Initiatorul proiectului:
Asociația Micul Gates - Grecea Violeta Marilena
Descrierea proiectului:
La Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea învață peste 2050 de elevi, în două schimburi. În unele săli de clasă există calculatoare, dar sunt foarte vechi și nu pot fi utilizate pentru un proces instructiv-educativ de calitate. În laboratoare nu există laptopuri sau table interactive care ar face foarte atractiv și modern actul educațional. De asemenea, nici biblioteca școlii nu este dotată cu calculator. Pentru activitățile desfășurate în cadrul orelor de robotică sau în cadrul activităților extrașcolare cu această tematică nu există partea fizică necesară (doar aplicații online care sunt folosite pentru simularea lucrului cu roboți și eventual un kit pentru întreaga clasă). Multe dintre activitățile specifice diriginților se desfășoară prin utilizarea dispozitivelor electronice personale, inclusiv întocmirea de situații statistice necesare sau pentru comunicarea cu părinții.
Actul educațional desfășurat la Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea este incontestabil de o calitate remarcabilă, dovedită de rezultatele deosebite la examenele de sfârșit de ciclu (examenele de Evaluare Națională – clasa a VIII-a și Examenul de Bacalaureat – clasa a XII-a), de rezultatele la Olimpiade și concursuri școlare, de numărul foarte mare de elevi care beneficiază de bursă de merit și de bursă de performanță, de calitatea proiectelor europene în care este implicată școala.
Din păcate, lipsa tehnologiei în sălile de clasă și laboratoare îi dezavantajează foarte mult pe elevii și dascălii din cadrul colegiului, dar și pe părinți. Desfășurarea orelor doar cu tabla și manualul nu mai poate fi privită ca o metodă modernă și în niciun caz nu este atractivă pentru elevi.
SCOPUL PROIECTULUI: Dezvoltarea comunității locale prin creșterea calității actului educational ca urmare a digitalizării procesului de învățământ desfășurat în cadrul Colegiului Național de Informatică “Matei Basarab”, la toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal).
Proiectul de digitalizare a COLEGIULUI NAȚIONAL DE INFORMATICĂ “MATEI BASARAB” este o oportunitate de formare a unor viitori cetățeni, de dezvoltare a comunității, dat fiind faptul că viitorul este strâns legat de calitatea forței de muncă pe care noi o pregătim, de abilitățile pe care le formăm. Prin folosirea tehnicii moderne, elevilor li se dezvoltă competențele digitale, abilitățile tehnice, curiozitatea, spiritul de inițiativă, gândirea analitică, spiritul antreprenorial – toate necesare pentru integrarea pe piața muncii. Dotarea școlii cu o rețea informatică într-un sistem centralizat închis care să permită accesul și diseminarea de date și informații are ca obiectiv creșterea eficienței educative și manageriale și este imperios necesară. Viitorul educației implică utilizarea de softuri și programe educaționale, de manualele digitale, însă lipsa unei infrastructuri digitalizate diminuează/anulează calitatea utilizării lor și a efortului pe care elevii și cadrele didactice sunt dispuși să-l depună. Tehnologia îmbunătățește experiența de învățare, astfel încât elevii pot să rețină mult mai ușor și pot face conexiuni între informații. Acomodarea încă din școală cu tehnologia influențează formarea intelectuală a elevilor.
Ca urmare a acestor investiții, estimăm un impact major, direct și indirect, asupra pieței muncii în municipiul Râmnicu Vâlcea. Principalul beneficiu al proiectului asupra comunității locale îl reprezintă creșterea atractivității actului educațional, ca urmare a creșterii atractivității orelor, ceea ce va duce pe termen lung (pentru comunitate) la reducerea ratelor de șomaj, asistență socială, infracțiuni, dezvoltarea unor afaceri locale, atragerea de investitori, creșterea nivelului de educație, de cultură și spirit antreprenorial al locuitorilor orașului.
Implicare în proiect:
Implicarea în proiect a Asociației Micul Gates: inițierea unor activități de formare pentru utilizarea tehnologiei digitale la clasă, inițierea unor activități extrașcolare prin care să fie valorificată tehnologia (ziar al CNIMB adresat comunității locale, club de robotică, oferirea de suport tehnic pentru instalarea dispozitivelor în sălile de clasă și în laboratoare, sponsorizarea unor activități: tipărirea ziarului, participarea la concursuri de robotică, achizitionarea unor e-bookuri
Acțiuni necesare pentru implementarea proiectului:
A1) Achiziționarea dispozitivelor informatice necesare:
• pentru fiecare sală de clasă, a câte unui calculator și a unui video proiector
• achiziționarea, pentru fiecare laborator, a câte unui sistem audio-video cu laptop și ecran/tablă interactivă
• achiziționarea pentru fiecare arie curriculară a câte unui laptop pentru realizarea activităților specifice
• achiziționarea unui calculator pentru biblioteca școlară de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” și a unor cărți în format electronic
A2) Asociația Micul Gates, coducerea Colegiului Național de Informatică Matei Basarab vor asigura:
• formarea cadrelor didactice pentru utilizarea tehnologiei achiziționate, susținerea lecțiilor online, a manualelor electronice în timpul lecțiilor în sala de clasă și laboratoare, a platformelor moderne de învățare și evaluare
• Realizarea unei rețele interne pentru o comunicare eficientă elevi, profesori, manageri, părinți
A3) Asociația Micul Gates, conducerea Colegiului Național de Informatică Matei Basarab, cadrele didactice, elevii și părinții vor asigura:
• Realizarea unui club de robotică cu acces larg din partea copiilor
• Realizarea unui ziar pentru școală și comunitate, cu apariție periodică
• Realizarea unui club STEAM cu participarea cadrelor didactice de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”
• Desfășurarea activităților educaționale școlare și extrașcolare cu sprijjinul tehnologiei.
• Desfășurarea unui târg de știință și tehnologie în fiecare an
Beneficiari proiect:
BENEFICIARI DIRECȚI
- 2050 elevi din ciclurile primar, gimnazial, liceal de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”
- 130 cadre didactice, personal didactic auxiliar de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”
- Peste 3500 de părinți ai elevilor de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”
- 500 locuitori din zonă
BENEFICIARI INDIRECȚI
- Membri ai comunității locale din municipiul Râmnicu Vâlcea