Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea implementează mecanismul de bugetare participativă, prin proiectul European Simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul Municipiului Râmincu Vâlcea), finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, oferind cetatenilor posibilitatea de a propune proiecte pentru dezvoltarea orasului si de a se implica in selectia proiectelor finanţate de la bugetul local.
Participanti:(1) Pot participa la procesul de bugetare participativă toţi cetăţenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Municipiul Râmnicu Vâlcea şi au vârsta de minim 18 ani.
(2)Organizaţiile neguvernamentale care au sediul social/filiala în Municipiul Râmnicu Vâlcea sau care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme ale municipiului Rm. Vâlcea, chiar dacă nu au sediul/filiala în Municipiul Râmnicu Vâlcea.
Temei legal:1. Codul Administrativ (Art.2 -principii)
2. Legea 52/2003-transparenţa decizională
3. Legea 544/2001-liber acces la informaţiile de interes public
4. OG 51/1998-îmbunătăţirea sistemului de finanţare
5. Legea 273/2003 a finanţelor publice
6. Carta Europeană a Autonomiei Locale (Legea 199/1997)
Înregistrarea se realizează pe platforma online.
Depunerea proiectelor de către cetățeni/grupuri de cetățeni/O.N.G.-uri/pe platforma online: termen 45 de zile calendaristice.
Propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice și juridice ce va fi realizată de către Comisia de evaluare. În urma acestei verificări se va stabili lista proiectelor eligibile. Fiecare cetățean/grup de cetățeni/O.N.G. al cărui proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă: termen 15 zile;
Termen 1 zi lucrătoare de la data încheierii procedurii de evaluare a proiectelor.
Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetățenilor; fiecare cetățean poate vota online un singur proiect (indiferent de domeniu) – termen 20 de zile.
Termen 1 zi lucrătoare de la data încheierii procedurii de vot.
Termen 1 zi lucrătoare de la data validării votului.
Începând cu anul 2023.
Bugetarea participativă este un proces prin care ideile și inițiativele cetățenilor municipiului Râmnicu Vâlcea se transformă în proiecte derulate de către administrația publică locală pentru rezolvarea unor probleme de interes pentru comunitatea locală. Procesul presupune asumarea de către societatea civilă a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității.
citește mai multe informațiiPot participa la procesul de bugetare participativă toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Municipiul Râmnicu Vâlcea și au varsta de minim 18 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte organizaţiile neguvernamentale care au sediul social/filiala în Municipiul Râmnicu Vâlcea sau care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme ale municipiului Rm. Vâlcea, chiar dacă nu au sediul/filiala în Municipiul Râmnicu Vâlcea.
a. să fie de interes local și să nu realizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică, religioasă sau etnică;
b. să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în competența Muncipiului Râmnicu Vâlcea și care vizează un bun administrat de Municipalitate sau să se refere la acțiuni sau activități aflate în competența Municipiului Râmnicu Vâlcea;
c. să nu fie incompatibile cu programe sau proiecte aflate în derulare;
d. să nu genereze cheltuieli de funcționare semnificative după implementare (întretinere, plata unor drepturi de autor,etc.);
e. să respecte fișa de proiect;
f. să fie delimitate zonal;
g. să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;
h. să se încadreze în domeniile prevăzute în Regulament.
Municipiului Râmnicu Vâlcea va realiza o analiză tehnică și legală a tuturor propunerilor depuse de cetățeni, grupuri de cetățeni și ONG-uri. În urma analizei, propunerile supuse votului vor păstra ideea iniţială, dar ele pot fi adaptate de către comisia de evaluare și direcțiile de specialitate din cadrul municipalităţii, care vor estima mai exact costurile implicate, posibilităţile concrete de acţiune și timpul de execuție.
Dacă se constată că unele propuneri sunt similare în ceea ce privește conținutul sau proximitatea spaţială, poate fi justificată integrarea acestora într-un singur proiect, cu înștiințarea prealabilă a deponenților.
Cetățenii care depun propuneri care nu ajung să fie supuse votului datorită faptului că nu pot fi declarate eligibile de comisia de evaluare, au dreptul să primească, la cerere, explicaţii privind motivele acestei decizii.
Fiecare cetățean poate vota online un singur proiect indiferent de domeniu.
ONG –urile, grupurile de cetățeni pot propune proiecte, însă votul aparține exclusiv cetățenilor.