Initiatorul proiectului:
Braneci Teodora
Descrierea proiectului:
Pisicile hoinare au crescut ca număr în ultimii ani în Rm. Vâlcea parțial și datorită scăderii numărului de câini hoinari precum și ratei crescute de abandon. În comunitățile mari de pisici regăsim adeseori boli virale care scad considerabil speranța lor de viață.
Prezența pisicilor fără stăpân pe străzi este periculoasa pentru aceste animale, fiind expuse la abuzuri, violențe, morți premature. Din păcate, în comunitățile cu un număr mare de animale hoinare crește abuzul suferit de acestea, violența și suferința pe care acestea o resimt. Acestea au un impact mare asupra societății, în principal asupra copiilor care văd acest tip de violență normalizat. De aceea Comitetul Națiunilor Unite, Direcția de Protecție a copilului a impus statelor membre să reducă masiv expunerea copiilor la violența împotriva animalelor, implicit reducerea acestei violențe din partea comunității. Considerăm că acest risc se reduce prin diminuarea numărului de animale de pe străzi. În continuare cea mai umană și sustenabilă metodă de gestionare a animalelor hoinare este sterilizarea,acceptată ca soluție la nivel mondial.
Un alt risc pentru pisicile care se înmulțesc pe stradă este faptul că acestea se sălbătices foarte ușor, fiind tot mai greu de prins, drept urmare se înmulțesc necontrolat.
Propunem, împreună cu grupuri de acțiune locală, voluntari, asociații de proprietari să acționăm exact în zonele innacesibile (parcuri, scări și grădini de bloc, zone de depozitare a deșeurilor, locurile în care regăsim cele mai mari comunități de pisici), zone care vor fi identificate prin consultarea membrilor comunității.
Astfel, utilitatea acestui proiect rezidă, pe lângă acțiunile de informare și sterilizare propriu-zisă într-un exemplu de bune practici și educare pentru viitoarele generații de tineri. De asemenea, prin acțiunile de voluntariat pentru prinderea pisicilor de pe străzi antrenăm comunitatea să se implice pentru binele comun.
Implicare în proiect:
Mă pot implica ca voluntar în identificarea zonelor cheie unde s-au strâns mai multe pisici cât și în campania de sterilizare.
Pot ajuta de asemenea la identificarea partenerilor pentru proiect – cabinete veterinare, ambulanța mobilă, voluntari pentru prinderea pisicilor etc.
Acțiuni necesare pentru implementarea proiectului:
1. LUNA 1-2 ( IAN, FEB) -Realizarea de parteneriate cu grupuri de acțiune locală, asociații de proprietari și consolidarea unui grup de voluntari
În paralel, tot în această perioadă se va contracta societatea comercială care va realiza cele 80 de căsuțe pentru pisici.
2. LUNA 2-3 (FEB, MAR) - Identificarea zonelor cheie în care există grupuri extinse de pisici hoinare și centralizarea acestora
3. LUNA 4 (APR) - Derularea campaniei de informare pentru acțiunea de sterilizare și instruirea voluntarilor pentru procesul de capturare
4. LUNA 5. 6. 7 (MAI, IUN, IUL) - Începerea campaniei de sterilizare Majoritatea sterilizările se vor efectua în clinica mobilă autorizată. Animalele vor fi capturate de echipa care implementeaza proiectul, împreună cu partenerii- dacă este cazul- împreună cu voluntari (grupurile locale instruite in prealabil) și vor fi țintite cu preponderență locurile indicate de membrii comunității unde pisicile hoinare se regăsesc în număr mare.
Tot în această perioadă se vor amplasa căsuțele pentru pisici în zonele prestabilite anterior în funcție de necesitate.
5. FINAL IULIE - Organizarea unui eveniment de adopții și instruire bunăstare animale împreună cu organizații de profil, specialiști, medici veterinari, grupuri civice, autorități locale.
Beneficiari proiect:
Principalii beneficiari sunt bineînțeles pisicuțele, însă beneficiază indirect și locuitorii din Rm. Vâlcea, asociațiile de proprietari, Poliția Animalelor și asociațiile de protecția animalelor.